Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Απρίλιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<< >>
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Θρησκευτικός, γαστρονομικός, οινικός τουρισμός

 

Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων είναι μια περιοχή ιδανική και για άλλες ομάδες τουριστών που αναζητούν πιο εξειδικευμένες μορφές τουρισμού. Ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο οινικός τουρισμός βρίσκουν την απόλυτη έκφρασή τους σε αυτό τον τόπο.

Τα τρία μοναστήρια του Δήμου, η Μονή Επανωσήφη, η Σπηλιώτισσα και ο Άγιος Νικήτας, πέραν του ότι βρίσκονται σε απολαυστικές τοποθεσίες, προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες γνωριμίας με το μοναστικό τρόπο ζωής. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μεγάλων γιορτών της Χριστιανοσύνης τα μοναστήρια αυτά ανοίγουν τις πόρτες τους για να φιλοξενήσουν όσους πιστούς επιθυμούν να συμμετέχουν στις κατανυκτικές θρησκευτικές τελετές και μυστήρια.

Η θρησκεία και οι πλείστες εκφράσεις της στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι διάχυτη παντού, κάτι που κάνει την περιοχή ελκυστική όχι μόνο για τους πιστούς, αλλά και για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές σε έναν τόπο με πλούσιο θρησκευτικό πολιτισμό. Προκαλεί δέος για παράδειγμα η πληροφορία ότι οι σύγχρονοι τρόποι λατρείας μέσα από τελετές και γιορτές της Χριστιανοσύνης έχουν ως υπόβαθρο τις λατρευτικές συνήθειες των αρχαίων Κρητών που τιμούσαν τους θεούς τους, σε σπήλαια και σε ιερά κορυφής. Οι Χριστιανοί σε όλη την Κρήτη έχτιζαν συχνά στις ίδιες θέσεις που οι πρόγονοί τους έφτιαχναν τα ιερά κορυφής, πολλές φορές και με τις ίδιες πέτρες που είχαν λαξεύσει τα χέρια των αρχαίων μαστόρων. Γι’ αυτό συναντάμε σήμερα δεκάδες ναούς και ακόμα περισσότερα ξωκλήσια σε κάθε γωνιά και κυρίως, στις κορυφές των βουνών.

Ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός με τη σειρά τους, ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος.

Οι κλιματολογικές συνθήκες και η γεωμορφολογία επηρέασαν όπως είναι φυσικό τις παραγωγικές δραστηριότητες και τα προϊόντα που παράγονται στο Δήμο, τα οποία, σε συνδυασμό με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το κέφι των κατοίκων διαμόρφωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες που χαρακτηρίζονται από ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων.

Στα μεγάλα υψόμετρα και τους ορεινούς σχηματισμούς με τα ξερά και άγονα εδάφη ευνοείται η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, που, εκτός από το κρέας, δίνει θαυμάσια γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Στην πεδινή ζώνη υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες με σημαντικότερες το αμπέλι και την ελιά που καλλιεργούνται από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρεί το πλήθος λαξευτών πατητηριών και ελαιοπιεστηρίων που έχουν βρεθεί. Εδώ παράγεται πάνω από το 70% της συνολικής παραγωγής επωνύμου κρασιού στην Κρήτη. Αξιόλογες βιομηχανικές μονάδες ωρίμανσης και εμφιάλωσης οίνου αξιοποιούν τις ξεχωριστές ποικιλίες σταφυλιού της περιοχής, το Κοτσιφάλι, τη Βιλάνα, το Μαντηλάρι, παράγουν και εμφιαλώνουν μερικά από τα πιο ονομαστά κρασιά της Κρήτης. Σπουδαίο ρόλο στην οικονομία της περιοχής έχει το ελαιόλαδο, που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και συλλέγεται, τυποποιείται και εμπορεύεται από μεγάλες και σύγχρονες μονάδες τυποποίησης. Έτσι, εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτονται τα οινοποιία και ελαιουργεία του δήμου για να ξεναγηθούν στους υπέροχους εκθεσιακούς τους χώρους και στις υψηλής ποιότητας γεύσεις, αλλά και για να συμμετάσχουν στις περίφημες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στα πλαίσια των «δρόμων του κρασιού».

Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει δεκάδες άλλα προϊόντα, κηπευτικά, κτηνοτροφικά και πολύ περισσότερες γευστικές παραλλαγές τους, που συνθέτουν συνολικά έναν ανεξάντλητο γαστρονομικό πλούτο, προϊόν μιας συσσωρεμένης διατροφικής κουλτούρας. Μιας κουλτούρας που μπορεί κανείς να γνωρίσει στα δεκάδες παραδοσιακά ταβερνάκια, καφενεία και μεζεδοπωλεία που λειτουργούν σε όλο το δήμο και συνιστούν από μόνα τους ένα λόγο για να επισκεφτεί την περιοχή.

Φύση, πολιτισμός, άνθρωπος είναι το τρίπτυχο του δήμου Αρχανών Αστερουσίων: ενός Δήμου με πλήθος πόλων έλξης σε μια ανεπανάληπτη αρμονία που συνθέτουν ένα γοητευτικά ζωντανό παρόν, στην συνέχεια ενός μακρινού μυστηριακού και μυθικού παρελθόντος.

Σας προσκαλούμε να μας γνωρίσετε.