Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Επιστολή Δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων για το θέμα της Επίταξης

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        Πεζά, 16 Μαϊου 2013

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                                                               Αρ. Πρωτ: 10436

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ- ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

Γραφείο Δημάρχου

Ταχ. Δ/νση: 701 00 Πεζά

Τηλ: 2813 401 141

Fax: 2810 743 464

E-mail: grafeio.dimarxou@0470.syzefxis.gov.gr 

Web: www.dimos-archanon-asterousion.gr  


ΠΡΟΣ

Αξιότιμο Πρωθυπουργό

κ. Σαμαρά Αντώνιο

 

 

Κοινοποίηση: - Υπουργό Εσωτερικών

κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

- Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

- Πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης 

κ. Κουράκη Ιωάννη

- Πρόεδρο ΚΕΔΕ 

κ. Ασκούνη Κωνσταντίνο

- Δήμους Κρήτης 

 

 

Κύριε πρωθυπουργέ,

 

Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στην πρωτόγνωρη εμπειρία, ως Δήμαρχος, να παραλαμβάνω Φύλλο Επίταξης των Δημοτικών μέσων για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας κυρίαρχο κοινωνικό αίτημα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί για δεκαετίες να συμβάλει ενεργά προκειμένου να καταστεί πραγματικά κεκτημένο. Ρόλο που πεισματικά το Κεντρικό Κράτος της αρνείται.

Ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας είναι να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και με σεβασμό στον κόπο και την προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους.

Πραγματικά είναι άξιο απορίας, πώς αυτή η ευθύνη εξελίσσεται ουσιαστικά σε διαχείριση επιβολής διαδικασιών και μάλιστα με χαρακτήρα προληπτικής καταστολής! Πραγματικά δε γνωρίζω καμία επίσημη είτε ανεπίσημη θέση οποιουδήποτε εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης που να έθεσε ποτέ θέμα ή έστω προβληματισμό για τη συμμετοχή των Δήμων στο μηχανισμό διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Αν αυτό που επιζητεί η Κυβέρνηση είναι να εμφανισθεί ως εγγυητής διεξαγωγής των εξετάσεων ενώ όλοι οι άλλοι είναι με κάποιο τρόπο απέναντι στο αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών, θεωρώ ότι απλά διολισθαίνει σε λογικές που δεν τιμούν τον πολιτικό πολιτισμό μας.

Ο κάθε θεσμοθετημένος κοινωνικός φορέας, συνδικαλιστικός ή άλλος, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στο πλαίσιο του Συντάγματος αυτά που προβλέπονται ως νόμιμα. Για την ηθική διάσταση των αιτημάτων και του χρόνου που αυτά τίθενται, υπάρχουν διαδικασίες αξιολόγησης και φυσικά η κρίση της Ελληνικής κοινωνίας.

Όμως από αυτό το σημείο, μέχρι την επίταξη ουσιαστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λογική του «Μόνος εναντίον Όλων» υπάρχει χαώδης απόσταση.

Δε μπορώ, ειλικρινά, να κατανοήσω αυτόν τον τρόπο προσέγγισης των κοινωνικών προβλημάτων.

Δε μπορώ να μη χαρακτηρίσω απαράδεκτα αντιδημοκρατική αυτή τη λογική τόσο σε συμβολικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Αυτό που άμεσα επιβάλλεται να γίνει, είναι μια σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης του πολύ άσχημου κλίματος μεταξύ των συνομιλητών στα θέματα της Παιδείας.

Είναι η βασική αρχή ώστε να ξεκινήσει επιτέλους αυτός ο χιλιοειπωμένος και ουδέποτε πραγματοποιηθής σοβαρός, ολοκληρωμένος και ειλικρινής διάλογος για το μέλλον αυτού του τόπου: Τα παιδιά μας.

 

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων

 

 

Ρούσσος Εμμ. Κυπριωτάκης