Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Επιστολή Δημάρχου προς Αντιπροέδρους Κυβέρνησης για Μουσείο Καζαντζάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            Πεζά,  05 Ιουλίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                                                    Αρ. Πρωτ: 15103

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ- ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ                    

Γραφείο Δημάρχου

Ταχ. Δ/νση: 701 00 Πεζά                                                                 

Τηλ: 2813401 100

Fax: 2810 743464

E-mail: info@0470.syzefxis.gov.gr 

Url: www.dimos-archanon-asterousion.gr

 

                                                    

Προς: κ.κ Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης

 

                    - Κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο

                              Υπουργό Οικονομικών

 

                    - Κύριο Θεόδωρο Πάγκαλο

 

 

 

 

Θέμα: Οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

 

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

 

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο χωριό Βαρβάροι Ηρακλείου, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα. Ιδρύθηκε στον τόπο καταγωγής του με δωρεά και μετέπειτα φροντίδα του Γιώργου Ανεμογιάννη, κορυφαίας μορφής της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου και εγκαινιάστηκε από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στις 27 Ιουνίου 1983.

Το Μουσείο, στη διαδρομή των 27 χρόνων, εμπλουτίστηκε με σπουδαία τεκμήρια μουσειακού αλλά και ερευνητικού ενδιαφέροντος: ενθυμήματα και ντοκουμέντα, χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα, αλλά και πλήθος επιστολών και θεατρικού υλικού.

Ένα πρότυπο «προσωπικό» μουσείο στην Ελλάδα, με μοναδικές σε σπουδαιότητα και έκταση συλλογές που παρέχουν τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Τα τελευταία χρόνια κινηθήκαμε με σχεδιασμό και όραμα τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της λειτουργίας του στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των επισκεπτών αλλά και των μελετητών του συγγραφέα. Το φιλόδοξο σχέδιο υλοποιήθηκε με βάση την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο ουσιαστικά Μουσείο- το οποίο εγκαινιάστηκε από εσάς, κ. Βενιζέλο, τον Ιούλιο του 2010, διατελώντας τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας-, μέσα στο υπέροχο Κρητικό τοπίο της περιοχής,  με όχημα την πλούσια πνευματική παρακαταθήκη του μεγάλου συγγραφέα, με νέα δυναμική, σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και αισθητική αναβάθμιση των υποδομών του υποδέχεται πλέον το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον Συγγραφέα με όρους που επιβάλει το μέγεθος του ονόματός του.

Το πολύπτυχο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του, το καθιστά ένα σημαντικό «κύτταρο» πολιτισμού για την Κρήτη και τους επισκέπτες της, αποτελεί όμως και επένδυση σε μια λογική εναλλακτικής, ήπιας μορφής ανάπτυξης της περιφέρειας βασισμένης στο Πολιτισμό και στο Περιβάλλον.

Τα μοναδικά έσοδα που έχει σήμερα το Μουσείο προέρχονται από το αντίτιμο των εισιτηρίων και από μερικές δωρεές φίλων του Μουσείου και, ελάχιστα έχει χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η ψαλίδα που δημιουργούνταν κάθε χρόνο μεταξύ εσόδων και εξόδων, καλύπτονταν από μικρό απόθεμα που διέθετε το Μουσείο από παλιότερες δωρεές, που όμως εξαντλήθηκε. Οι καθημερινές οικονομικές και τεχνικές ανάγκες για την επιβίωση του, είναι επιτακτικές και επείγουσες: συντήρηση των εκθεσιακών υποδομών και των συλλογών του Μουσείου, μόνιμο προσωπικό και εξωτερικοί συνεργάτες, συνεχής βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών, καθημερινά λειτουργικά έξοδα κ.λπ.

Δεδομένου ότι τα τελευταία 20 χρόνια το Μουσείο Καζαντζάκη έχει ελάχιστα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, αιτούμεθα την οικονομική ενίσχυσή του με το ποσό των 50.000 €, προκειμένου να καταστεί δυνατή η βιωσιμότητα του Ιδρύματος και η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία του.

  Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων, ελπίζοντας πως θα σταθείτε, με τη θετική σας απάντηση επί του αιτήματός μας, αρωγοί στην προσπάθειά μας.

 

 

 

 

       Με εκτίμηση,

 

 

      Ρούσσος Εμμ. Κυπριωτάκης

                                             Δήμαρχος Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων

        Μέλος Δ.Σ. Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη