Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

«Λειτουργία του ΚΠΕ Αρχανών» του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                                 Πεζά 11/8/2011

                                 Αρ. πρωτ. 18574

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

 

ΤΜ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Ταχ. Δ/νση: Πεζά Ηρακλείου Κρήτης

 

Τ.Κ 70100

Πληρ: Ευγενία Στυλιανού, Γεωπόνος MSc

Τηλ: 2813401137

Fax: 2813401146

E-mail:prog@0470.syzefxis.gov.gr

Url: www.dimos-archanon-asterousion.gr

 

 

 

 

 

Προς

 

Υπουργό

Παιδείας,  Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

Κα Άννα Διαμαντοπούλου

 

 

Κοιν.

 1. Περιφερειάρχη Κρήτης                   κ. Σταύρο Αρναουτάκη
 2. Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης     κ. Κλινάκη
 3. ΚΠΕ Αρχανών

 

 

 

Θέμα: «Λειτουργία του ΚΠΕ Αρχανών» του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

 

 

Κα υπουργέ

 

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης σας απευθύνω αυτή την επιστολή προκειμένου να σας ενημερώσω σχετικά με την παρουσία και λειτουργία του ΚΠΕ Αρχανών, το οποίο προτίθεστε να συγχωνεύσετε ή εν τέλει να καταργήσετε στο όνομα της γενικότερης τάσης για περικοπές των δαπανών.

 

Κα υπουργέ

 

Το εν λόγω ΚΠΕ έχει ιδρυθεί και στελεχωθεί από το έτος 2003 και όλα αυτά τα έτη έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο πάντα με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου, το οποίο απευθύνονταν τόσο στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης και όχι μόνο,  αλλά και στην τοπική κοινωνία. 

 

Το ΚΠΕ αναπτύσσεται και στεγάζεται σε έναν χώρο και έναν Δήμο που συγκεντρώνει τόσα διαφορετικά ερεθίσματα που από μόνος τους αποτελεί σημείο αναφοράς για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ειδικότερα:

Α. αναπτύσσεται πλέον σε ένα διευρυμένο Δήμο που διαθέτει:

 1. εκτεταμένο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 (Γιούχτας, Φαράγγι Αγ. Ειρήνης, Αστερούσια όρη)
 2. σημαντικές δομές πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας, που επενδύουν στην πολιτισμική εκπαίδευση (Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, Μουσείο Ν. Καζαντζάκης, Λαογραφικό Μουσείο Αρχανών, Αρχαιολογική Συλλογή) και που από την ερχόμενη σχολική χρονιά υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας με το ΚΠΕ.
 3. μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων βιολογικών γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
 4. εφαρμόζει διαδικασία ανακύκλωσης, διαθέτει δικό του αναγνωρισμένο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που επεκτείνεται και δημιουργεί μονάδα κομποστοποίησης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, το ΚΠΕ θα αναλάβει όλη την διαδικασία υποστήριξης του εγχειρήματος της διαλογής στην πηγή , της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Άλλωστε το ξεκίνημα έγινε από φέτος με την υλοποίηση αντίστοιχου σεμιναρίου.

 

 

Β. Φιλοξενείται στον χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό των Αρχανών, μέσα σε ένα σε χώρο 18 στρ. όπου έχει αναπτυχθεί κτιριακό σύμπλεγμα που λειτουργεί πολυσχιδώς μέσα από τα επιμέρους τμήματα:

 

 • ως χώρος εκπαίδευσης μέσα από την Έκθεση Φυσικής Ιστορίας , τον Βοτανικό Κήπο, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την Βιβλιοθήκη,
 • ως χώρος προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων μέσα από το Κέντρο Γευσιγνωσίας και Οίνου, τον επιδεικτικό βιολογικό αμπελώνα – αμπελογραφική συλλογή κρητικών οινοποιήσιμων ποικιλιών και το πωλητήριο των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων,
 • ως χώρος ενημέρωσης για το Οικολογικό Αρχαιολογικό Πάρκο του Γιούχτα,
 • ως  χώρος μεγάλων διοργανώσεων – συνεδρίων και χώρος διεπιστημονικής συνεργασίας  μέσα από το Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού,
 • ως χώρος αναψυχής μέσα από τον καταπληκτικό περιβάλλοντα χώρο. 

Συμπληρωματικά προβλέπεται στο μέλλον κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου στο νοτιότερο σημείο του ίδιου ακινήτου.

 

Κα υπουργέ

 

Γνωρίζετε πολύ καλά μέσω των απολογιστικών εκθέσεων, ότι από το συγκεκριμένο ΚΠΕ έχουν ωφεληθεί από όλες τις δράσεις του μέχρι σήμερα περί τους 10.500 μαθητές.

 

Το ΚΠΕ αποτελούσε ανέκαθεν για τον Δήμο σημαντική υποδομή,  ο οποίος επένδυε και επενδύει σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Σημειωτέον ότι μέσα από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006, εξοπλίστηκαν 2 σύγχρονα εργαστήρια φυσικοχημείας και βιολογίας και δημιουργήθηκε ο βοτανικός κήπος στον περιβάλλοντα χώρο.

Επίσης στο αμέσως προσεχές διάστημα ο Δήμος θα ανακαινίσει τον ξενώνα φιλοξενίας μαθητών στο κτίριο «Ευτυχή»

 

Η παρουσία του μέσα από την λειτουργία του αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας, όχι μόνο για λόγους εξωστρέφειας αλλά και για την επίδραση που έχει στην τοπική κοινωνία αφού έχει ενσωματωθεί πλήρως σε αυτήν. Πολλές από τις δράσεις του αναπτύσσονται στο πεδίο (παραδοσιακός οικισμός των Αρχανών, Γιούχτας περιοχή Natura 2000 κ.λ.π) και συνεργάζεται με τοπικούς παράγοντες (Γυναικείος Συν/μός Αρχανών, ΑΜΚΕ Παλαιά Αγορά, ΚΑΠΗ  κ.λ.π)  ακόμα και με μεμονωμένους κατοίκους.

 

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη σας όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε πολύ όπως επανεξετάσετε την αυτόνομη λειτουργία του συγκεκριμένου ΚΠΕ προκειμένου να συνεχίζει να επιτελεί το τόσο σημαντικό έργο του.

 

 

 

Ο Δήμαρχος

Αρχανών- Αστερουσίων

 

 

 

Ρούσσος Εμμ. Κυπριωτάκης