Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Απρίλιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<< >>
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Κτήμα Ταμιωλάκη

Το κτήμα της οικογένειας Ταμιωλάκη βρίσκεται δίπλα από τον οικισμό Χουδέτσι του Δήμου Νίκος Καζαντζάκης, στο Νομό Ηρακλείου της Κρήτης.

Η περιοχή ανήκει στη ζώνη Ο.Π.Α.Π. (Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας) ΠΕΖΑ και απέχει 15 περίπου χλμ από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κνωσσού και 5 χλμ από το ηλικίας 4.000 χρόνων πατητήρι στο Βαθύπετρο.

Το κτήμα, το οποίο αποτελείται από ένα αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας 50 περίπου στρεμμάτων και ένα πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο οινοποιείο, συνιστά μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας τα μέλη έχουν καταβολές, εμπειρία, σπουδές και ενδιαφέροντα μέσα από τον χώρο των κρασιών.

Το κτήμα δημιουργήθηκε για να παράγει ποιοτικά προϊόντα, τα οποία να προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο το γευστικό πλούτο και την ιδιαιτερότητα των κρασιών της Κρήτης.

Μ'' αυτή τη προοπτική έγινε η επιλογή της θέσης του, στην οποία το οικοσύστημα είναι ιδανικό για την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας σταφυλιών, όπως επίσης και η επιλογή των ποικιλιών οινοσταφυλών οι οποίες φυτεύτηκαν. Έτσι, εκτός από τις γνωστές ποικιλίες της περιοχής Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι και Βηλάνα, επιλέχθηκαν και μερικές σπάνιες ντόπιες ποικιλίες όπως είναι το Βιδιανό, το Δαφνί, το Πλυτό το Θραψαθήρι και το Μοσχάτο Σπίνας, πολύτιμες ποικιλίες της κρητικής γης, οι οποίες σε πειραματικές οινοποιήσεις έχουν δώσει οίνους εξαιρετικής ποιότητας.

Σ'' αυτές τις ποικιλίες προστέθηκαν πρόσφατα και μερικές ξένες, από τις πιο φημισμένες διεθνώς για τους εξαιρετικούς οίνους που δίνουν. Ποικιλίες όπως το Syrah, το Merlot και το Cabernet (ερυθρές), αλλά και το Chardonnay και το Sauvignon Blanc (λευκές), συμπληρώνουν την πολυποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα του κτήματος, δημιουργώντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προοπτικές για την παραγωγή οίνων από συνδυασμούς ντόπιων και ξένων ποικιλιών.

Το οινοποιείο ολοκληρώθηκε το 2003 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη οινοποίηση. Η παραγωγική του δυνατότητα η οποία προβλέπεται σύντομα να διπλασιασθεί, φθάνει σήμερα τις 50000 φιάλες το χρόνο.

Το κτήμα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες όλο το χρόνο. Σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν κρασιά και να ενημερωθούν σχετικά με την καλλιέργεια των αμπελιών και τους τρόπους οινοποίησης, υπάρχει αίθουσα γευσιγνωσίας ικανή να φιλοξενήσει 30 περίπου άτομα.