Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Απρίλιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<< >>
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Οινοποιείο Πατεριανάκη

Οινοποιείο Πατεριανάκη

Η εταιρεία "Κτήμα Πατεριανάκη - Μελισσόκηπος ΑΕ" ιδρύθηκε στο τέλος του 1997, όταν παρήγαγε και εμφιάλωσε το πρώτο της κρασί.

 


0 πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Πατεριανάκης, συνεχίζοντας την Οινοποιητική παράδοση του παππού του Aριστείδη Βασιλείου Νικολουδάκη, ξεκίνησε πριν από δεκατρία χρόνια την αξιοποίηση του αγροκτήματος.

 

 


Αρχικό μέλημα ήταν η δημιουργία νέου αμπελώνα από γηγενείς, συχνά σπάνιες ποικιλίες, ο οποίος προστέθηκε στον παλαιότερο. Η ενιαία έκταση των αμπελώνων του κτήματος είναι πλέον πάνω από 160 στρέμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν περιμετρικά του οινοποιείου. 0ι ποικιλίες των σταφυλιών διαλέχτηκαν με προσοχή ώστε να είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα νέο οινοποιείο, μέσα στον αμπελώνα, συνολικού εμβαδού δυο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (2000τμ), το οποίο αποτελείται από χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης προϊόντων, υπόγειες κάβες βαρελιών και φιαλών και ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο αναλύσεων.


Η μεγάλη εμπειρία του Γεωργίου Πατεριανάκη ως πολιτικού μηχανικού, συνέβαλε στο  να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό οινοποιείο. Το οινοποιείο είναι χτισμένο σε επίπεδα έτσι ώστε να επιτρέπεται η φυσική

 

 

 

ροή των σταφυλιών, χωρίς πιέσεις και να αποφεύγεται η επιπλέον καταπόνηση του γλεύκους.

 


Επιπλέον οι απαλές πιέσεις των πνευματικών πιεστηρίων, η άμεση απολάσπωση με τη βοήθεια ψύξης, η ελεγχόμενη θερμοκρασία ζύμωσης, οι υπόγειες κάβες ωρίμανσης του κρασιού σε σταθερές θερμοκρασίες, οι ιδανικές συνθήκες εμφιάλωσης απουσίας οξυγόνου και η σωστή φύλαξη των φιαλών σε υπόγεια κάβα φιαλών διασφαλίζουν ένας τελικό προϊόν ανωτέρας ποιότητας.

 


Σήμερα, στο κτήμα κατασκευάστηκαν αγροτουριστικές σουίτες υψηλών προδιαγραφών. Συνάμα έχει δημιουργηθεί και είναι σε τελικό στάδιο λειτουργίας ένας χώρος φιλοξενίας και γευσιγνωσίας, για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που επιθυμούν να ξεναγηθούν στον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος, προκειμένου να απολαύσουν τα κρασιά μας και την Κρητική φιλοξενία.