Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Απρίλιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<< >>
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Κτήμα Μιχαλάκη

Ιστορικό

Από τις κρητικές μας ρίζες κληρονομήσαμε την αγάπη, το μεράκι και το πάθος για το κρασί και αυτά με τη σειρά τους, μας οδήγησαν στο να διευρύνουμε τις γνώσεις μας, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, αναπτύσσοντας ολοένα και περισσότερο την τεχνική μας.

1962 Ιδρύεται η εταιρεία «Υιοί Γεωργίου Μιχαλάκη», από την οποία έχουν προέλθει οι σημερινές αμπελουργικές και οινοποιητικές δραστηριότητες.

1965 Με τα μηχανήματα που σήμερα βρίσκονται στην μουσειακή συλλογή της οικογένειας, εμφιαλώνονται για πρώτη φορά ο ερυθρός «Παλαιός Μιχαλάκη», καθώς επίσης και τα κρασιά της συλλογής «Λατώ», γεγονός που σηματοδοτεί την πορεία του εμφιαλωμένου κρασιού στη Κρήτη.

1980 Η εταιρεία αλλάζει νομική μορφή, μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία και μετεγκαθίσταται σε νέες εγκαταστάσεις. Σήμερα στις εγκαταστάσεις αυτές λειτουργεί σύγχρονο δίκτυο διανομής και αποθηκευτικοί χώροι 6000m2.

2000 Ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία «Αμπελώνες Μιχαλάκη Α.Ε.» η οποία ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια στο 430 στρεμμάτων «Κτήμα Μιχαλάκη» και με την διαχείριση του νέου οινοποιείου μέσα στο κτήμα.

Η καλύτερη επιβράβευση για όλη αυτή την προσπάθεια είναι η αγάπη του κοινού από διάφορες χώρες του κόσμου, που μας δημιουργεί την ευθύνη για την διάθεση ολοένα και πιο αξιόλογων κρασιών που θα γεμίζουν με τα αρώματα και τις γεύσεις τους, τις πιο όμορφες στιγμές σας.

Το Κτήμα

Στο κέντρο της Κρήτης, ψηλά στους λόφους που η φύση απλώνεται τριγύρω τους και η ιστορία ξεδιπλώνεται από τους υγρούς και δροσερούς ανέμους του Αιγαίου, θα βρείτε τους αμπελώνες και το οινοποιείο Μιχαλάκη. Εδώ, που στην μια άκρη της κοιλάδας δεσπόζει ανέγγιχτο μέσα στο χρόνο από το 2500 π.Χ., το αρχαίο πατητήρι του Βαθύπετρου, στην άλλη της άκρη σήμερα η φύση φροντίζει τα αμπέλια μας.

Στις πλαγιές της κοιλάδας που η ιστορία του κρασιού χάνεται στους αιώνες, στα 550 μέτρα υψόμετρο, απλώνεται μια ενιαία ημιορεινή έκταση 430 στρεμμάτων, που ήταν αμπελοτόπι από το μεγάλο μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη. Αυτό είναι σήμερα το Κτήμα Μιχαλάκη και χρειάζεται να διανύσετε από το Ηράκλειο απόσταση 32 χιλιομέτρων περίπου, για να μας επισκεφθείτε.

Στο προικισμένο με λόφους και χείμαρρους φυσικό περιβάλλον, οι παλιές ντόπιες ποικιλίες συνδυάζονται με τις διεθνείς και προκαλούν τη δημιουργικότητα και την εξέλιξη των κρασιών μας. Βιδιανό, Θραψαθήρι, Πλυτό, Δαφνί, Μοσχάτο Σπίνας & Malvasia di Candia είναι οι παλιές ντόπιες ποικιλίες που καλλιεργούνται στις πλαγιές του κτήματος και συνυπάρχουν με τις κλασσικές Βηλάνα, Κοτσιφάλι & Μαντηλάρι. Τον αμπελώνα συμπληρώνουν αμπελοτεμάχια με Cabernet, Syrah, Merlot, Chardonnay & Sauvignon.

Η θέα από το οινοποιείο μας, που βρίσκεται στον ψηλότερο λόφο του κτήματος, αποτελεί σίγουρα σημαντικό παράγοντα δημιουργίας των εμπνευσμένων κρασιών μας. Όμως το μυστικό τους βρίσκεται πραγματικά, στα ευλογημένα χώματα, στο καταπληκτικό μικροκλίμα της περιοχής μας με τους βόρειους ανέμους του Αιγαίου πελάγους και ίσως το πιο σημαντικό, στο όραμα των ανθρώπων που συμμετέχουν.