Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιουλιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ζει (!) και βρίσκεται στην Εθιά Αστερουσίων…

Ανταπόκριση από την Εθιά του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

 

Ρεπορτάζ: Ομάδα «ΠΥΞΙΔΑ»

 

Πηγές: Μαρτυρίες πρωταγωνιστών και ημερολόγιο καταστρώματος

 

Ρεπορτάζ: Ομάδα ΠΥΞΙΔΑ

Πηγές: Μαρτυρίες πρωταγωνιστών και ημερολόγιο καταστρώματος

 

Μια βδομάδα πριν, ένα παράξενο περιστατικό συνέβη στο νησί της Κρήτης ... Οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού στα Αστερούσια - αλλά και άλλοι πολλοί μάρτυρες - μας βεβαιώνουν ότι στο χωριό Εθιά συναντήθηκαν ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Μάρκο Πόλο, ο Βάσκο ντε Γκάμα και άλλοι διάσημοι εξερευνητές.

Οι μεγάλοι αυτοί θαλασσοπόροι βρέθηκαν σε αυτό το χωριό μετά από κάλεσμα του Χριστόφορου Κολόμβου ο οποίος έπρεπε να επιλύσει ένα μυστήριο που σχετιζόταν με ένα σεντούκι που βρέθηκε στην Ισπανιόλα (το διάσημο πλοίο του). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που συνέλλεξαν οι ρεπόρτερ της ομάδας ΠΥΞΙΔΑ, ο Κολόμβος στις αρχές του 2013 βρήκε μήνυμα σε μπουκάλι που είχε ξεβράσει η θάλασσα στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. Σύμφωνα με το μήνυμα, μέσα στο σεντούκι υπήρχε ένας θησαυρός πολύτιμος για τον κόσμο ... Όμως το σεντούκι αυτό ήταν καλά σφραγισμένο με 5 κλειδαριές που δεν θα μπορούσε να ξεκλειδώσει, παρά μόνο αν κατάφερνε, μέχρι το τέλος του έτους, να ταξιδέψει σε όλα τα ύψη και τα πλάτη της γης ...

 

 

 

Ο Κολόμβος κάλεσε τους διασημότερους από τους εξερευνητές και όλοι μαζί αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες. Όπως πληροφορούμαστε, η βοήθεια δεν άργησε να φτάσει. Το πρωινό της 2 Σεπτέμβρη του 2013, βιολόγοι, βοτανολόγοι, χαρτογράφοι, σπηλαιολόγοι και γεωλόγοι ηλικίας από 7 έως 11 ετών άρχισαν να καταφτάνουν από όλη την Κρήτη, και κυρίως από την περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Το επείγον της αποστολής δεν τους άφησε περιθώρια για ξεκούραση. Χωρίστηκαν αμέσως σε ομάδες, καλαφάτισαν το πλοίο και μπάρκαραν για το μεγάλο ταξίδι!

Για πέντε μέρες θαλασσοδέρνονταν στους ωκεανούς και κάθε μέρα, η ανατολή τους έβρισκε σε νέα γη! Και σε κάθε νέα γη, οι περιπέτειες και οι δοκιμασίες που έπρεπε να περάσουν ήταν πολύ δύσκολες και απαιτούσαν άριστο συντονισμό, καλή συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των γνώσεων και των δεξιοτήτων του πληρώματος !

Από τις μαρτυρίες των μελών του πληρώματος προκύπτουν οι εξής συγκλονιστικές περιγραφές:

Στο Μεξικό χρειάστηκε να ανακαλύψουν τα στοιχεία του αντίδοτου του δηλητηρίου που είχε εισχωρήσει στο σώμα του μεξικάνου Χουάν ο οποίος είχε τρυπηθεί από το δηλητηριώδη κάκτο grandiflorum! Στην Ινδία έπρεπε να διασχίσουν τη ζούγκλα της Σπηλιώτισσας και να περάσουν από πολλές δοκιμασίες προκειμένου να βοηθήσουν στη διάσωση ειδών που κινδυνεύουν όπως ο τίγρης, ο τραγοκάμελος, η μαύρη αρκούδα, ο ρινόκερος και η κουκουβάγια. Έπρεπε ακόμα να μυηθούν στις ινδικές μουσικές και στα αρώματα από μπαχαρικά και ινδικά λιβάνια στο μουσικό χωριό Χουδέτσι και να παίξουν σιτάρ και τάμπλα. Στην Κίνα τους ανάγκασαν να διασχίσουν ολόκληρο το σινικό τείχος και να μπουν στη Χρυσή Πόλη όπου ο σοφός βουδιστής τους παρέδωσε μια πρόσκληση για τον πιο σπουδαίο κινέζικο γάμο των τελευταίων 400 χρόνων. Έναν γάμο που δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια των επιστημόνων και των εξερευνητών. Οι τελευταίοι, μετά από μια περιπετειώδη εξόρμηση σε πυκνό σκοτάδι βοήθησαν να λυθούν τα μάγια, να βρεθούν τα υφάσματα και να χορέψουν το χορό του γάμου μπαίνοντας στο κόκκινο σώμα του Δράκου.

 

Στη Μαδαγασκάρη οι δοκιμασίες ήταν αλλεπάλληλες... Το πλήρωμα της Ισπανιόλας έπρεπε να προσαρμοστεί όχι μόνο στο τροπικό κλίμα με τις ξαφνικές νεροποντές, αλλά και στα ήθη και στα έθιμα των ιθαγενών που τους ζήτησαν να συμμετέχουν στους αθλητικούς αγώνες της φυλής Μπετσιμισαράκα και στο φαγητό και μπάνιο στο ποτάμι που συνηθίζουν να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους.

Από κάθε χώρα η ομάδα των επιστημόνων και εξερευνητών συνέλλεγε κλειδιά που θα μπορούσαν να ανοίξουν το σεντούκι. Έτσι, ενώ είχαν καταφέρει, φτάνοντας στη Μαδαγασκάρη, να ανοίξουν τις 4 από τις 5 κλειδαριές, στη Μαδαγασκάρη, τη χώρα των άγριων πειρατών, το σεντούκι κλάπηκε! Ο φοβερός και τρομερός πειρατής Long John Silver τους ζήτησε σαν αντάλλαγμα 50 χρυσά φλουριά αριάρι προκειμένου να τους βοηθήσει να βρεθεί το σεντούκι. Έπρεπε να περάσουν βουνά και θάλασσες, ποτάμια και ζούγκλες με πολλές πολύωρες κοπιαστικές δοκιμασίες για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα χρυσά φλουριά. Τα κατάφεραν όμως και πήραν πίσω το πολύτιμο σεντούκι που φύλασσε καλά το θησαυρό των θησαυρών! Για την καλή τους συνεργασία και ακούραστη προσπάθεια, το βράδυ εμφανίστηκε ξαφνικά ο σοφός της φυλής Μερίνα και τους έφερε το κλειδί που θα άνοιξε και την τελευταία κλειδαριά !

Ο κάπτεν Ντρέικ, υπεύθυνος λειτουργίας του πληρώματος, μας περιγράφει με γλαφυρότητα τη στιγμή που άνοιξε το σεντούκι:

Η αγωνία όλων ήταν τεράστια. Είχε έρθει η ώρα να ανοίξουμε το σεντούκι ... 50 κεφάλια μικρών και μεγάλων που κρέμονται πάνω από το ξύλινο σαρακωφαγωμένο σεντούκι, πετάχτηκαν πέρα στη θέα των εκατοντάδων χρυσών φλουριών που ξεχείλισαν από το σεντούκι μόλις ανοίξαμε το καπάκι! όμως... τα φλουριά αυτά ήταν διαφορετικά από τα άλλα ... πάνω τους, αντί για νούμερα, είχαν γραμμένες λέξεις: φιλία, ειλικρίνεια, ισότητα, αλληλεγγύη, εντιμότητα, αγάπη, συμπαράσταση, δικαιοσύνη και άλλα, και άλλα ...

 


Ο Μαγγελάνος, μας αναφέρει ότι μετά από αυτό, ο Χριστόφορος Κολόμβος έκπληκτος, γιατί δεν είχε ξαναδεί τέτοιο θησαυρό, κάλεσε συμβούλιο πληρώματος. Οι ρεπόρτερ της ΠΥΞΙΔΑ, παραθέτουν αυτούσια την αναφορά του διάσημου Κολόμβου με την οποία και κλείνει το ημερολόγιο καταστρώματος.

 


 

Άξιοι εξερευνητές και μεγάλοι επιστήμονες, γυρίσαμε όλο τον κόσμο και ανακαλύψαμε το θησαυρό των θησαυρών: τις κοινές αξίες της ανθρώπινης φυλής. Ας επιστρέψουμε στα σπίτια μας, και ας πούμε στους πάντες ότι ανεξάρτητα από το μέρος της γης, τον πολιτισμό και τα έθιμα, όλοι οι άνθρωποι παρόλο που είμαστε διαφορετικοί, έχουμε τις ίδιες αξίες, τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες ανάγκες

..............................................

πίσω σελίδες:

Οι ρεπόρτερ μας, μετά από ενδελεχή έρευνα, αποκαλύπτουν ότι το πλήρωμα του πλοίου δεν ήταν παρά ... 35 παιδιά και 15 εθελοντές της παιδικής κατασκήνωσης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στον ορεινό, παραδοσιακό οικισμό της Εθιάς. Η απογειωτική εμπειρία για τους μικρούς κατασκηνωτές και τους ενήλικες συνοδούς τους, ήταν αποτέλεσμα του βαθιά μελετημένου εκπαιδευτικού μοντέλου προσέγγισης των ξεχωριστών αυτών κατασκηνώσεων, που βασίζονται στη μυθοπλασία, τη συμμετοχική διαδικασία, τη βιωματική εμπειρία και τη γνήσια επαφή με το ύπαιθρο και τη φύση... Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) που μας μύησε σε αυτού του είδους τα «ταξίδια» στα οποία - μετά από 2 χρόνια - αισθανόμαστε πλέον εθισμένοι ...

Σε αυτό το ταξίδι, συνοδοιπόροι μας ήταν και 10 εμπνευσμένοι συνάνθρωποί μας, που θέλησαν να συμπράξουν με το Δήμο και το ΣΕΟ με μόνη ανταμοιβή τους τα γέλια των παιδιών! Χωρίς την αστείρευτη φαντασία και μεράκι τους, την εντυπωσιακή θεατρική τους παρουσία, τις ιδέες, προτάσεις, χαρά, γέλιο, εργατικότητα και, πάνω από όλα, απύθμενη διάθεση για συνεργασία, η κατασκήνωση δεν θα ήταν ίδια. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά τους: Χριστιάννα Παπαηλία & Νεφέλη Θεμελή (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού) ● Νίνα Οικονόμου, Γωγώ Φραγκιαδάκη & Χρύσα Μαυρόκωστα (Δήμος Αρχανών Αστερουσίων) ● Αντώνη Δημητράκη, Βαγγελιώ Πατεριανάκη, Ειρήνη Μελετάκη, Εμμανουέλλα Περβολαράκη, Λυδία Παπαστεφανάκη, Μαρία Περδικάκη, Μιχάλη Αλεξάκη (εθελοντές) ● Ιωάννα Παπουτσάκη & Δήμητρα Κλάδη (μαγείρισσες).

 


 

Και ασφαλώς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους λοιπούς συμπαραστάτες και αρωγούς του θεσμού αυτού του δήμου Αρχανών Αστερουσίων που βασίζεται στη φιλοσοφία της αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης και που αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ των δράσεων του Δήμου που έχουν σκοπό την ενδυνάμωση της υπαίθρου και την προστασία της φύσης και του πολιτισμού του τόπου.

Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά τους:

Ενορία Εθίας για την παραχώρηση του κτιρίου στο κέντρο του χωριού ● Τοπικό συμβούλιο Εθιάς ● Σύνδεσμος ανάπλασης Εθιάς για την παραχώρηση εξοπλισμού για τη γενικότερη συμπαράστασή ● Ερυθρό Σταυρό για την υγειονομική κάλυψη ● Protecta του δήμου Αρχανών Αστερουσίων για τη νυχτερινή φύλαξη ● Πέπη Καλεντάκη και Γιάννη Βουϊδάσκη που για δεύτερη χρονιά στήριξαν με κάθε τρόπο και αφιλοκερδώς την κατασκήνωση σε ό,τι χρειάστηκε ● Θάλια Καλεντάκη για την παραχώρηση του σπιτιού της ● ιδιοκτήτες του καφενείου Ζαχαρία και Χρυσάνθη  για την φιλοξενία στο χώρο τους και για κάθε άλλη βοήθεια που τους ζητήσαμε ● Δαίδαλο Κακκουδάκη για την παραχώρηση της αυλής του σπιτιού του για τα εργαστήρια ● οικογένεια Αλεξάκη για την φιλοξενία της στο δημιουργικό πολυήμερο των κατασκευών ● παιδαγωγική ομάδα Φτου! και βγαίνω για τη συνδρομή τους στο ταξίδι στην Ινδία ● Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος για τη φιλοξενία μας στο χώρο τους.