Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Φεβρουάριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
<< >>
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ.Σ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ.Σ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

Η οξύτατη οικονομική κρίση, στην οποία έχει βουλιάξει τα τελευταία χρόνια, όλη η ανθρωπότητα, είναι φανερό ότι έχει αλυσιδωτές δραματικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Την εικόνα της κρίσης του σύγχρονου κράτους, ως απόρροια της εξέλιξης, αλλά και της κρίσης του κοινωνικοοικονομικού συστήματος, συμπληρώνει η δραματική επιδείνωση του συστήματος προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η χώρα μας ζει αυτήν την περίοδο την πιο οδυνηρή κατάσταση των τελευταίων 50 χρόνων. Δοκιμάζονται σκληρά οι αντοχές και τα όρια της κοινωνίας αλλά και οι θεσμοί στους οποίους βασίζονται οι δημοκρατικές λειτουργίες και τα κεκτημένα.

Σε αυτό το περιβάλλον κυριαρχούν, δυστυχώς, εύκολα ισοπεδωτικές αντιλήψεις και λογικές. Κατασκευάζονται εύκολα ένοχοι και υπαίτιοι, ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης υποδύονται τους τιμητές και ενίοτε τους τιμωρούς που επιδιώκουν την κάθαρση.

Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους έχει διασαλευτεί. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας συναρτάται, φυσικά, με την αποκατάσταση του κύρους βασικών θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τ. Α. αποτελεί σημαντικό θεσμό της λειτουργίας του κράτους. Το κύρος των θεσμών εξαρτάται από την πολιτικά ενάρετη και λειτουργικά αποτελεσματική συμπεριφορά των φορέων τους. Είναι ζήτημα αξιόπιστης και αποτελεσματικής λειτουργίας του θεσμού. Ο θεσμός δεν λειτουργεί από μόνος του. Ενσαρκώνεται και λειτουργεί από το φορέα του.

Η αποκατάσταση την εμπιστοσύνης των πολιτών στους φορείς πολιτικής εξουσίας περνά αναγκαστικά από τη θεαματική αναδιάρθρωσή τους.

“Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων” (Κ.Π. Καβάφης). Το μοναδικό ζητούμενο – η παραμονή της χώρας στον πυρήνα του ευρώ – είναι μάλλον προς το παρόν κοινωνικά αποδεκτό. Όσο για το αύριο της χώρας νομίζουμε, ότι η συζήτηση δεν μπορεί να αγνοήσει μια μείζονα σταθερά, την ΕΥΡΩΠΗ.

Αρνούμαστε να φανταστούμε την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, γιατί αυτό σημαίνει “μεγαλύτερη εξαθλίωση, απελπισία, μετανάστευση, αποδυνάμωση του εργατικού δικαίου”. Επίσης μια επιστροφή στη δραχμή, που κάποιοι δημαγωγοί προβάλλουν, θα ήταν ακόμη χειρότερη από τα μέτρα που επιβάλει η τρόικα και αποδέχεται η Ελληνική κυβέρνηση.

Παρά την κρίση στη χώρα μας επιβιώνουν ακόμη θύλακες ποιότητας, εστίες αντίστασης στον ανέξοδο λαϊκισμό. Ένα τέτοιο επίπεδο αντίστασης, ανάσχεσης και προοπτικής είναι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τ.Α. είναι παράγοντας που συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη με την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων που εμφανίζονται μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Είναι φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου, φορέας ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας και διαφάνειας.

Αναρωτιόμαστε, αν οι πολίτες έχουν τη διάθεση, μέσα στον καταιγισμό παραπληροφόρησης που δέχονται καθημερινά, μπορούν να ακούσουν τις απόψεις μερικών Δημάρχων που ζητούν να τους αναγνωριστεί τουλάχιστον, το τεκμήριο της αθωότητας. Το κάνουμε όχι διεκδικώντας, επαίνους, αλλά για να κατανοήσουν οι πολίτες, οι δημότες μας τις επιπτώσεις που θα υποστούν από τις ήδη δημιουργηθείσες συνθήκες λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το περιβάλλον που καλείται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση στην εποχή του μνημονίου είναι ασφυκτικό. Κυρίως, όμως, είναι απαγορευτικό για να επιτελέσει το ρόλο της. Δυστυχώς η άμυνα μας απέναντι στις επιθέσεις που το καθιστούν ασφυκτικό είναι ασύλληπτα δύσκολη, γιατί κάθε φορά που επιχειρείται παραβίαση των κεκτημένων της κάποιοι επιδιώκουν να αμαυρώσουν την εικόνα του θεσμού. Ποιοι; Μια ολόκληρη στρατιά εκφωνητών και σχολιαστών των αθηναϊκών κυρίως ΜΜΕ, που κατ εντολή διαμορφώνουν το «δικό τους γήπεδο», μέσα από μια, συντονισμένη, καθημερινή μάχη προπαγάνδας. Αυτοί οι ίδιοι ταυτόχρονα αρνούνται να δουν το εσωτερικό του χώρου τους και να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Δεν παραγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες και τις στρεβλώσεις του θεσμού που υπηρετούμε. Καταδικάζουμε τα όποια περιστατικά, έστω και μεμονωμένα, κακοδιοίκησης εμφανίζονται στο χώρο της Τ.Α. και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία των επίορκων «συναδέλφων» μας. Μετά από αιτήματα της Τ.Α. έχουν θεσμοθετηθεί κανόνες και διαδικασίες διαφάνειας, όργανα ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης των Δήμων και ελέγχου των δαπανών τους.

Το Αυτοδιοικητικό κίνημα με αγώνες ανέδειξε την αναγκαιότητα της διοικητικής αποκέντρωσης, με την ενίσχυση της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί θεώρησε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας σε περιφερειακό επίπεδο.

Το κράτος με το Σχέδιο «Καλλικράτης» επικαλέστηκε ότι επιχειρεί τη σημαντικότερη μεταπολιτευτική μεταρρύθμιση της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, με στόχο να συντελέσει και στην ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος γενικότερα.

........................

 

Διαβάστε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Επιστολή ΕΔΩ