Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

"ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ" - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου "ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ" διοργανώνει εκδήλωση συζήτηση το Σάββατο 26/6/2010 ώρα 20:00 στο πάρκο Γεωργιάδη με τη Δήμητρα Κυρίλλου, το Βαγγέλη Πισσία και τον Πολυάνθη Συγγελάκη, που συμμετείχαν στα πλοία της αποστολής. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο Φίλιπ Τάχα εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής κοινότητας Ηρακλείου.

 

Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων και 9 Έλληνες- από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο Ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Έδειξαν σε όλο τον κόσμο πως μια χούφτα άνθρωποι, με ελάχιστα μέσα, άοπλοι, χωρίς καμία θεσμική υποστήριξη, οπλισμένοι μόνο με τη θέληση που γιγαντώνει το δίκιο, επιχείρησαν και κατάφεραν κάτι που φάνταζε αδύνατο.

Ακολούθησαν άλλα τέσσερα επιτυχή εγχειρήματα. Κι άλλα τρία, στα οποία οι Ισραηλινοί πειρατές, στην πρώτη περίπτωση διεμβόλισαν το σκάφος, στη δεύτερη κατά τη διάρκεια της περσινής γενοκτονικής εισβολής στη Γάζα το καταδίωξαν επί 3 ώρες απειλώντας  να το βυθίσουν και στην τρίτη το απήγαγαν στο Ισραήλ κλείνοντας στη φυλακή και στη συνέχεια απελαύνοντας τους αγωνιστές ναυσιπλόους, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχουν επιστρέψει το σκάφος στους Έλληνες νόμιμους ιδιοκτήτες του.

 

Έτσι, με έμπνευση το μοναδικό παράδειγμα του αδούλωτου φρονήματος του Παλαιστινιακού λαού που συνεγείρει κάθε ανθρώπινη συνείδηση, συγκροτήθηκε η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» για τη συνδιοργάνωση και τη συμμετοχή στη πρόσφατη, ριζικά αναβαθμισμένη, διεθνή αποστολή, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα την αλληλεγγύη της στην Παλαιστινιακή αντίσταση.

Η αλληλεγγύη αυτή βέβαια, δεν αφορά μόνο τη Λωρίδα της Γάζας.  Με το χτίσιμο του Ισραηλινού τείχους και τις συνεχείς βίαιες επεμβάσεις του Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, ο αποκλεισμός έχει επεκταθεί σε όλη την Παλαιστινιακή γη, έτσι ώστε το σπάσιμο της θαλάσσιας πολιορκίας της Γάζας να συνεπάγεται το πρώτο ελεύθερο άνοιγμα της Παλαιστίνης προς τον  έξω κόσμο.

 

Περί τα τέλη Μαΐου ένας μικρός στολίσκος, που ονομάστηκε “Στολίσκος της Ελευθερίας”, αποτελούμενος από 7 πλοία, φορτωμένος με περίπου 8.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (κυρίως οικοδομικά υλικά, τσιμέντο, ξυλεία,  μηχανήματα υποδομών, εκπαιδευτικό υλικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό) και 750 περίπου επιβάτες, (άνθρωποι του κόσμου της εργασίας, της κοινωνικής δράσης, του πολιτισμού, της πολιτικής και μεταξύ τους μέλη κοινοβουλίων, απεσταλμένοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, εκπρόσωποι οργανώσεων αλληλεγγύης και ακτιβιστές) από 50 και πλέον χώρες, διέσχισε τα νερά της Μεσογείου για να σπάσει την πολιορκία της Γάζας.

Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα και σε απόσταση περίπου 80 ναυτικών μιλίων από οποιαδήποτε ακτή, δέχθηκε πειρατική επίθεση από θάλασσα και αέρα από το ναυτικό και το στρατό του Ισραήλ. Ο απολογισμός της άνανδρης αυτής επίθεσης ήταν 9 νεκροί στο Τούρκικο πλοίο, περίπου 40 τραυματίες και περίπου 750 αιχμάλωτοι. Τα πλοία οδηγήθηκαν δια της βίας στο Ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ όπου και κρατούνται μέχρι σήμερα. Οι ακτιβιστές αιχμαλωτίστηκαν, κακοποιήθηκαν, λεηλατήθηκαν, οδηγήθηκαν στις φυλακές και απελάθηκαν.

Η πειρατική και πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου επίθεση του Ισραηλινού στρατού στο ‘’Στολίσκο της Ελευθερίας’’ ευαισθητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη επιφέροντας ταυτόχρονα σημαντικό πλήγμα στην Ισραηλινή πολίτικη. Παράλληλα αποδείχτηκε ότι η κοινή δράση απλών ανθρώπων με αλληλεγγύη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Θα χρειαστεί βέβαια, πολύς ακόμα αγώνας με πολύ πείσμα μέχρι να σπάσει οριστικά ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας, μέχρι να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινιακού λαού.

 

Η συγκεκριμένη αποστολή ολοκληρώθηκε όπως ολοκληρώθηκε, το όλο εγχείρημα πλέον έκλεισε.

Παρόλα αυτά σήμερα δηλώνουμε ότι το ταξίδι μας στη Γάζα δεν έχει ακόμα τελειώσει, το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει όταν θ’ ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορά της. Ως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε. Ως τότε εμείς θα κάνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι μπορούμε, για να φτάσει η Μεσόγειος ν’ ανοίξει ως θάλασσα, κι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί εκεί να πάψει να υπάρχει.

 

Αριθμός λογαριασμού για την όποια οικονομική ενίσχυση: Εθνική Τράπεζα 116/772732-18 ή IBAN: GR 81011011600000 11677273218 SWIFT [BIC]: ETHNGRAA.  

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978000947 

 

 

 

                                                   Ηράκλειο 22-6-2010

                           ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

                                            ‘’ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ’’