Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αυγουστος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Σοροπτικός Όμιλος Ηρακλείου - Εκδήλωση για τον Ross Daly

  ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

                         «ΑΡΕΤΟΥΣΑ»

 

 

 

Ηράκλειο, 9 Μαΐου 2010

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

 

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση για τον Ross Daly 

 

 

Μια πολύ επιτυχημένη και όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, για να τιμηθεί ο καταξιωμένος μουσικός Ross Daly, για την προσφορά του στη μουσική παράδοση και τον τόπο .

 

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ», με στόχο να αναδειχθεί το έργο που επιτελείται στο Μουσικό Εργαστήρι «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ» στο Χουδέτσι και να ευαισθητοποιηθεί η  κοινωνία για τη σημασία της λειτουργίας του.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΚΙΜ , Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Καλοκαιρινός με ένα μεστό και θερμό χαιρετισμό για  τον τιμώμενο καλλιτέχνη και το έργο του και το ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός μέσα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς.

 

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ν. Καζαντζάκη κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης, με γλαφυρό και γεμάτο συγκίνηση λόγο αναφέρθηκε στη μακρόχρονη γνωριμία και φιλία του με τον Ross Daly, σε προσωπικά περιστατικά από την πορεία του καλλιτέχνη στον κόσμο και την Κρήτη , αλλά και στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το Μουσικό Εργαστήρι στο Χουδέτσι και το δέσιμό του με την τοπική κοινωνία.

 

Κατόπιν, η αντιπρόεδρος του Ομίλου κ. Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη σκιαγράφησε τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Ross Daly χαρακτηρίζοντάς τον ως πολίτη του κόσμου με ένα μεγάλο οδοιπορικό που ξεκίνησε από την Αγγλία όπου γεννήθηκε από Ιρλανδούς γονείς και κατέληξε στην Κρήτη τη δεκαετία του ΄70.Σε όλη αυτή τη διαδρομή, που συνεχίζεται ακόμη,  γνώρισε και μελέτησε  τους πολιτισμούς πολλών ανατολικών χωρών, με έμφαση στην Ινδία, Τουρκία και  Αφγανιστάν όπου μυήθηκε στις  παραδόσεις  και μελέτησε τα παραδοσιακά μουσικά τους όργανα. Στην Κρήτη, τον εντυπωσίασε η κρητική λύρα και μαθήτευσε για πολλά χρόνια δίπλα στο μεγάλο δάσκαλο της κρητικής μουσικής Κώστα Μουντάκη. Μάλιστα, επινόησε ίδιος τη λύρα με συμπαθητικές χορδές που προσδίδουν στην τρίχορδη λύρα πιο πλούσια ηχοχρώματα. Παίζοντας πολλά παραδοσιακά όργανα,  στρέφεται στη σύνθεση αξιοποιώντας τα πλούσια μουσικά ερεθίσματα που έχει συλλέξει μέσα από τις  μελέτες του. Ο Ross Daly έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες και θέατρα, ενώ
συνεχίζει να ταξιδεύει και να δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας πάντα την Κρήτη ως βάση των προσωπικών και μουσικών αναζητήσεών του. Ίδρυσε και  διευθύνει το Μουσικό Εργαστήρι "Λαβύρινθος" στο Χουδέτσι , για το οποίο υπερηφανεύεται ο ίδιος και όλοι εμείς: μια κοιτίδα πολιτισμού, όπου συναντώνται μουσικές και άνθρωποι σε μια διαρκή διαδικασία εκπαίδευσης, δημιουργίας,  αλληλοκατανόησης και  προαγωγής μουσικών παραδόσεων.

 

Η εκδήλωση  πλαισιώθηκε με την απονομή στον Ross Daly, συμβολικού φωτογραφικού έργου της εικαστικού Μαρίας Χουλάκη, με  απεικόνιση λύρας από φυσικό κερί με φλόγα που καίει, το οποίο παρουσίασε πολύ γλαφυρά η δημιουργός του.

 

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος απένειμε τιμητική πλακέτα στον καταξιωμένο καλλιτέχνη για τη μακρόχρονη  προσφορά του στην παραδοσιακή μουσική και τον τόπο και κάλεσε όλους , πολίτες και φορείς, να στηρίξουν έμπρακτα το Μουσικό Εργαστήρι στο Χουδέτσι, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά πράγματα, με πολύ μεγάλη ακτινοβολία.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τους μαγικούς ήχους συνθέσεων του Ross Daly και της ταλαντούχου συνεργάτιδάς του Κέλυς Θωμά, που καθήλωσαν όσους την παρακολούθησαν.

 

Τέλος, ο όμορφος κήπος του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου, αποτέλεσε ένα  φιλόξενο χώρο όπου το κοινό είχε την ευκαιρία για μια παραδοσιακή τσικουδιά και χαλαρή συζήτηση με τον Ross Daly.