Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιανουάριος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Φαράγγι Σπηλιώτισσας

 

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑΣ ΔΗΜΟΥ

«Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»

 

Η ονομασία «ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑΣ» προέρχεται από το σπηλαιώδη ναό της Παναγίας, ο οποίος σκαρφαλωμένος δεσπόζει στα πρανή του ρέματος, λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου. Το εν λόγω ρέμα ξεκινά από τα βορειοδυτικά υψώματα του οικισμού Χουδετσίου, τον οποίο και διασχίζει, ρέει προς τον οικισμό του Αγ. Βασιλείου και κατευθύνεται στον κάμπο των Πεζών.

Το τμήμα ενδιαφέροντος του ρέματος, με μέγιστο φυσικό , ιστορικό και θρησκευτικό κάλλος , είναι αυτό που εκτείνεται μεταξύ των προαναφερθέντων οικισμών, και έχει συνολική έκταση 1,5km περίπου.

Χαρακτηριστικό της περιοχής η πλούσια φυσική βλάστηση, δέντρων θάμνων και χαμηλών φυτών, όπως Πλάτανος, χνοώδης Δρυς, Λεύκη, Ιτιά , Δάφνη, Σχίνος , Χαρουπιά , Κισσός , Βάτος κ.α.

Οι τοπικές , κλιματικές και υδρολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, ελαιώνων και αμπελιών.

Η συνεχή ροή του ρέματος δεν προέρχεται μόνο από τις χειμερινές βροχοπτώσεις αλλά και την αρτεσιανή πηγή του Χουδετσίου. Το ρέμα δεν αποτελεί  μόνο βιότοπων φυτών άλλα και πολλών πτηνών και μικρών θηλαστικών που φωλιάζουν σ΄ αυτό βρίσκοντας τροφή και νερό.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα όμορφο φυσικό τοπίο χρωμάτων και ήχων.

Η δύναμη των υδάτων έδωσε τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν κατά το παρελθόν οι άνθρωποι της περιοχής στην κατασκευή και λειτουργία αλεστικών νερόμυλών. Απομεινάρια αυτών σε αρκετά καλή κατάσταση συναντάμε δίπλα στην κοίτη του ρέματος.

Βέβαια ο όμορφος αυτός φυσικός τόπος έγινε και τόπος λατρείας. Θρησκευτικά κέντρα όπως η ιερά μονή της Παναγίας της Σπηλιώτισσας , οι ναοί του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Κυριακής στολίζουν τα πρανή του ρέματος.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, ξεκινά περί το 1000 μ.Χ. Σήμερα ανήκει στην Αγία Αικατερίνη του Σινά.

Ο επισκέπτης της περιοχής, φυσιολάτρης ή προσκυνητής έχει τη δυνατότητα να πεζοπορίσει σ'' ένα καλά δομημένο μονοπάτι, πλησίον του ρέματος, απολαμβάνοντας το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, από τον οικισμό του Χουδετσίου προς τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου ή και αντίθετα.

Η έναρξη της πεζοπορίας,  από τον οικισμό του Χουδετσίου, συνδυάζεται με χώρο ανάπαυσης (πλατεία), στάθμευσης αυτοκινήτων και υγιεινής. Το μονοπάτι κατά μήκος του ρέματος οδηγεί με ασφάλεια προς τα κατάντη, παρέχοντας τη δυνατότητα για ολιγόλεπτο ψυχική και σωματική ανάταση.