Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Απρίλιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<< >>
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Φαράγγια

Το φαράγγι Κουνάβων - Αστρακών - Καρτερού είναι το εκτενέστερο της περιοχής, μήκους 21,500 km περίπου. Βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στους Δήμους «Ν. Καζαντζάκης», Επισκοπής και Νέας Αλικαρνασσού και εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Γιούχτα και του φαραγγιού της Αγ. Ειρήνης (περιοχή Natura 2000) στις Αρχάνες. Ξεκινάει βορειοδυτικά από τη θέση Κολομόδι (περιοχή Παλιάρδας) και διατρέχει: Την περιοχή Αστρακών, τοποθεσία Νεραϊδόσπηλιο, τοποθεσία Κρύες Βρύσες, την περιοχή των Κουνάβων, τοποθεσία Πλάκα έως τις πηγές του Μηλιαρά (γέφυρα Αϊτανίων) και καταλήγει στη κτηματική περιφέρεια του Καρτερού.

Είναι μια διαδρομή πλούσια σε φυσικά, μορφολογικά, αισθητικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Βρίσκεται σε εξέλιξη έργο που αφορά τη δημιουργία μονοπατιού με σκοπό να γίνει προσβάσιμο στο σύνολο του. Σήμερα το μονοπάτι είναι μικρό σε έκταση και σε συγκεκριμένα σημεία του φαραγγιού.

Στην έξοδο του φαραγγιού του Καρτερού, υπάρχει θέση ανάπαυσης που έχει κατασκευαστεί από τη Δ/νση Δασών και χρησιμοποιείται και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν και άλλα αξιόλογα φυσικά αξιοθέατα που μπορούν να συνδεθούν με αυτό το φαράγγι και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο διαδρομών, στηριγμένων στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον της περιοχής, όπως είναι το ρέμα της Σπηλιώτισσας, το φαράγγι του Αγ. Ιωάννη, το μουσείο Ν. Καζαντζάκης, το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, ο Γιούχτας, το φαράγγι της Αγ. Ειρήνης κ.α.

Η παρουσία του υγρού στοιχείου, το οποίο συνδυάζεται με πλούσια βλάστηση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον σε οργανώσεις περιβαλλοντικές, οικολογικές (μη κερδοσκοπικές), οι οποίες οργανώνουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στα εν λόγω φαράγγια.

Ένας περίπατος σ αυτά είναι ο ιδανικός συνδυασμός ηρεμίας και επαφής με τη φύση.